info
In ongeveer 3500 voor christus werd deze streek bewoond door de Sumeriërs,een Semitische
bevolkingsgroep. De Sumeriërs,of semieten, waren afstammelingen van Sem, een zoon van Noach
in mespotanië .
In de droge vlaktes waar nu Irak ligt, lag vroeger een welvarend landbouwgebied. Hier ontstonden de eerste steden met prachtige tempels en paleizen. Hier werd voor het eerst een schrift ontwikkeld, waarmee priesters en ambtenaren het bestuur van hun stad konden organiseren. In deze opdracht staat het ontstaan van de eerste steden centraal.
Het ontstaan van de eerste stedelijke gemeenschappen:
De eerste steden ontstond ongeveer 3300 v. Christus. De eerste steden ontstond ook op dezelfde plek als de landbouw, namelijk in de halve maan! Waarom ze daar als eerste ontstonden, was omdat daar 2 rivieren liepen: Euphrates en Tigris. Bij de rivieren kwam een overvloed aan voedsel, doordat de rivieren soms overstroomden en in dat water zat vruchtbare slib. Dat is super vruchtbare grond en als het water weer weg zakte konden de boeren op die grond super goed voedsel produceren. Dat is ook meteen de reden waarom de eerste steden daar ontstonden! Omdat de grond daar zo vruchtbaar was, wouden steeds meer mensen daar leven. Eerst waren het kleine dorpjes die bij elkaar kwamen, maar later kwamen er zoveel dorpjes bij elkaar dat het 1 grote stad werd. En zo ontstonden de eerste stedelijke gemeenschappen
Maar in de halve maan waren er ook gebieden die niet vruchtbaar waren. Daar bedachten sommige boeren iets slims op: Het irrigatielandbouw! Zo werkt het: De boeren maakten kleine kanaaltjes die uiteindelijk naar de 2 grote rivieren liepen: Euphrates en Tigris. Zo liep het water door het land heen en overstroomde het ook! Dan werd die grond vruchtbare slib en konden de boeren dat land ook weer gebruiken.
onze taken
jayden: data muur gemaakt
shanyla: blog gemaakt en info opgezocht
yahya:data muur gemaakt
emily: info over data muur
eveluatie
het gong super goed taken waren goed verdeelt en we geven als punt een 10